U ovoj sekciji možete pročitati novosti vezane za Rotary klub, Rotaract klub i Interact klub.

06/07/2015

Izabrano novo rukovodstvo RC Lukavac za 2015/16. godinu

Na danas održanom svečanom sastanku Rotary kluba Lukavac, dosadašnji predsjednik kluba Elvis Avdić podnio je izvještaj o radu kluba za rotarijansku 2014/15. godinu te je izabrano rukovodstvo za novu 2015/16. godinu.
Protekla rotarijanska godina je ocijenjena kao izuzetno uspješna, jer su realizovani praktično svi planirani projekti i aktivnosti, te je urađeno i mnogo više od toga. Elvis je u svom izlaganju posebno pohvalio ponos našeg kluba - naše Rotaract i Interact klubove, te istakao kako se nada da će cijelokupna Rotary zajednica u Lukavcu nastaviti i dalje raditi u ritmu u kojem je radila u protekloj rotarijanskoj godini.
Nakon izvještaja o radu, funkciju predsjednika kluba je preuzela naša nova predsjednica, Almedina Osmanović.
Sekretar i blagajnik kluba za rotarijansku 2015/16. godinu ostaju Adnan Slomić i Nešad Ušanović, dok je Denis Aljukić jednoglasno izabran za nadolazećeg predsjednika.

05/07/2015

Posjeta članova IAC Donautal i RC Tulln iz Austrije našem klubu

Članovi našeg Interact kluba danas su se družili sa vršnjacima iz Interact kluba Donautal iz Tullna.
Razmijenjeni su amblemi klubova, dosadašnja iskustva i dogovorena saradnja na budućim projektima.

22/06/2015

Član RC Lukavac učestvovao na konferenciji Rotary Distrikta 5420

Član našeg Rotary kluba, Adnan Slomić, protekle dvije sedmice boravio je u Americi i Meksiku, gdje je učestvovao na godišnjoj Konferenciji Rotary Distrikta 5420 Utah - Fiesta 2015.
Adnan je u Puerto Penascu, u Meksiku, zajedno sa 763 člana Rotary zajednice iz Meksika i Utaha, radio na različitim service projektima kao što su: renoviranje Rotary škole, izgradnja novih stambenih objekata za socijalno ugrožene, opremanje računarskih centara u dvije škole, izrada pinata sa štićenicima centra za osobe sa invaliditetom i mnogim drugim projektima. Rotary zajednica Utaha, u sklopu service projekata, donirala je Puerto Penascu i 2 školska autobusa, te 2 ambulantna vozila Centru za Dijalizu u Puerto Penascu.
Adnan je na konferenciji učestvovao i kao govornik, i tom prilikom je prezentovao kulturno-historijske i prirodne znamenitosti Bosne i Hercegovine, te opštine Lukavac, a kao Rotarijanac prezentovao je rad Rotary Distrikta 1910, Rotary zajednice Bosne i Hercegovine, te Rotary zajednicu Lukavca.
Pored toga, kao Rotaract advisor, učestvovao je i na Rotaract Youth konferenciji, dijelu Fieste koja je posvećena mladima.
Kao rezultat ove Konferencije i posjete Americi i Meksiku, uspostavljeni su prijateljski odnosi sa Rotary klubom Midvale, Salt Lake City, te Rotary klubom Puerto Penasco, Meksiko, te je dogovorena saradnja na budućim projektima.

02/06/2015

Članovi RC Lukavac na Konferenciji Rotary Distrikta 1910 u Beču

Članovi Rotary i Rotaract kluba Lukavac proteklog vikenda učestvovali su na godišnjoj konferenciji Rotary Distrikta 1910 i proveli nezaboravan vikend u Beču.

23/05/2015

PETS/SETS seminar u Banja Luci

Članovi Rotary i Rotaract kluba učestvovali su na jučer održanom Rotary PETS/SETS seminaru u Banja Luci.
Tom prilikom pohađali su različite radionice i predavanja vezana za rad unutar Rotary zajednice, ali i rad i promociju Rotary zajednice u lokalnoj zajednici.
Jedna od najbitnijih radionica je svakako ona vezana za pisanje projekata prema Rotary Fondaciji.
Učešćem na ovom seminaru naš klub je certificiran za pisanje projekata za Distrikt i Global grantove Rotary Fondacije.

15/05/2015

RAC i IAC Lukavac proslavili 1. rođendan

Proteklog vikenda Rotarakt i Interakt Klub Lukavac proslavili su svoj prvi rođendan, odnosno prvu godišnjicu čarterovanja i prijema u Rotary porodicu. Iza nas je godina humanog rada, godina služenja društvenoj zajednici tokom koje smo realizovali mnogobrojne projekte, godina sklapanja prijateljstava koja ne poznaju granice te godina širenja dobre volje i ideje Rotarijanstva.
Na trodnevnu proslavu pod nazivom "Soda Rotaract Weekend" stigli su prijatelji iz Rotarakt kluba Tuzla 99, Rotarakt kluba Sarajevo, Rotarakt kluba Banja Luk,a te Rotarakt kluba Tuzla kojima se zahvaljujemo što su svojim prisustvom uveličali prvi rođendan našeg Rotarakta i Interakta.
"Da, svi znamo da je ovo bio (tek) prvi rođendan naših klubova, ali kakva su se prijateljstva stvorila i kako se ista njeguju i nadograđuju, ubijeđeni smo da ćemo proslaviti još mnogo godišnjica. Naši prijatelji su svjedoci, a prijatelji - eh, barem njih imamo dovoljno da kažemo kako smo uistinu bogat klub."

27/04/2015

"25 Godina Rotary Renesanse" u Grazu

Članovi Rotary i Rotaract klubova iz Lukavca učestvovali su na Rotary Konferenciji "25 Godina Rotary Renesanse" koja je prošlog vikenda održana u Austrijskom Grazu.
Na konferenciji je, između ostalih gostiju, učestvovao i predsjednik Rotary International-a za rotarijansku 2014/15. godinu, gospodin Gary C.K. Huang iz Tajvana.

02/04/2015

Obilježen Dan Autizma

Rotaract klub Lukavac, u suradnji sa UG „Mali svijet“ i Mrežom udruženja "Autizam Danas" danas je na Trgu Bremena organizovao uličnu akciju koja je imala za cilj podizanje svijesti o Autizmu. Lukavačkim mališanima i volonterima podršku su dali i njihovi prijatelji, članovi porodica i UG „Korak po korak“. Većina je bila obučena u plavo.
Mališani iz autističnog spektra pustili su u nebo 50 plavih balona, u isto vrijeme kada su to učinili njihovi vršnjaci i prijatelji iz Doboja, Zenice i Sarajeva.
U našoj zemlji najveći broj djece s autizmom provode život izolovana od društva i u potpunoj ovisnosti od porodice. Mnogi od njih nikad ne nauče ni osnovne načine komunikacije. S obzirom na nepostojanje mehanizama rane intervencije i kvalitetne podrške obrazovnom sistemu, nekolicina nevladinih organizacija, uključujući i Lukavačku Rotary zajednicu, pomažu djeci sa poteškoćama u razvoju, ali su ujedno i jedini izraz društvene brige za ovu djecu.
Rana dijagnostika ključna je za uspješan tretman djece sa autizmom.

01/01/2015

Sretna Nova Godina

Prethodna, 2014. godina, je bila jako uspješna za naš klub.
Na prvom "duplom" Charteru u historiji našeg Rotary Distrikta, u mjesecu maju, zvanično smo osnovali Rotaract i Interact klubove, što bi se svakako moglo svrstati među najveće uspjehe našeg kluba od njegovog osnivanja.
U septembru smo za svoj rad i angažman tokom majskih poplava dobili najveće priznanje Opštine Lukavac - Počasnu Povelju.
U 2014.godini realizovali smo mnoštvo projekata u suradnji sa našim Rotaract i Interact klubovima, ali i drugim Rotary klubovima i našim Rotary Distriktom 1910. Izdvojićemo samo neke:
- Renoviranje poligona za košarku i turnir u basketu "Rotary Cup 2014"
- Donacija 5 isušivača vlage i pomoć poplavljenim porodicama u vidu namještaja, hrane, vode i ostalih potrepština
- Donacija preko 500 knjiga poplavljenim bibliotekama u Doboju i Maglaju
- Renoviranje prostorija Obdaništa u Lukavcu
- Renoviranje obdaništa "Mali svijet" Lukavac u saradnji sa Rotaract Club Salt Lake City, SAD
- "End polio" projekat - prikupljanje sredstava za borbu protiv dječije paralize
- "Veče poezije i proze" u organizaciji našeg Interact kluba
- Pomoć socijalno ugroženoj djeci u vidu paketa sa odjećom i hranom
- Donacija peći i uglja za 15 socijalno ugroženih porodica
- Donacija rječnika Engleskog jezika učenicima OŠ "Lukavac Grad"
U 2014. godini našem Rotary timu pridružila su se 3 nova člana: Albin Mahovkić, Kanita Lipjankić i Nermin Begić.
Pored svih problema i vremenskih neprilika koje su nas zadesile u prethodnoj godini, možemo reći da je 2014. godina bila jako uspješna za naše klubove. No, uvijek može bolje i bez obzira na sve - uvijek treba težiti ka boljem. Prema tome, nadamo se da će 2015. biti još uspješnija od prethodne.
Članovi Rotary, Rotaract i Interact Kluba Lukavac žele Vam sretnu i uspješnu Novu 2015. godinu!

31/12/2014

Interact - ulična akcija

Članice Interact cluba Lukavac, nakon što su napravile novogodišnje čestitke, iskoristile su posljedni dan u 2014. godini kako bi prazničnu atmosferu i eurofiju uljepšali vlastitim angažmanom.
Uz malo rada i truda, moguće je izmamiti mnoštvo osmijeha, a što je važnije od toga?
"Neka vam Nova godina donese pregršt novih izazova, ciljeva koji čekaju da budu ostvareni i stranica novog "dnevnika" koje čekaju da budu ispisane!" stoji u novogodišnjoj čestitci koju potpisuju naše najmlađe Rotarijanke.

31/12/2014

Rotary klub poklonio rječnike Engleskog jezika

Članovi Rotary kluba Lukavac skromnim poklonom obradovali su učenike Osnovne Škole "Lukavac Grad", kojima su uručeni rječnici Engleskog jezika. Riječ je o rječnicima koji, pored objašnjenja pojedinih riječi, sadrže i poglavlja o historiji SAD-a, o svim njihovim predsjednicima, kao i o svim državama koje čine SAD.
Ovom prilikom podijeljena su 24 rječnika učenicima koji su pokazali najbolje znanje iz Engleskog jezika. Rječnike je donirao Rotary Club DeLand, Florida – SAD i ovo je prva u nizu donacija.
Ovim skromnim poklonom Rotary klub Lukavac je još jednom pokazao da brine za našu lokalnu zajednicu, a najbolji način da se doprinese lokalnoj zajednici jeste upravo podrška obrazovanju mladih ljudi.

30/12/2014

Rotaract - podjela novogodišnjih paketa socijalno ugroženoj djeci

Članovi Rotaract Kluba Lukavac danas su skromnim paketima obradovali ukupno 100 mališana sa područja cijele opštine Lukavac. Pokloni su uručeni djeci koja dolaze iz porodica slabijeg imovinskog stanja.
Paketi koje je donirao Johanniter-Unfall-Hilfe iz Njemačke, a koje su članovi lukavačkog Rotaracta uz pomoć prijateljskog Rotaract kluba Tuzla 99 iz Tuzle, danas su izmamili osmjehe na stotinu mladih lica, ali i licima njihovih roditelja.

27/12/2014

Rotary - Donacija peći i uglja socijalno ugroženim porodicama

Članovi Rotary kluba Lukavac uručili su danas 15 peći na čvrsto gorivo i po 3 tone uglja socijalno ugroženim porodicama sa područja opštine Lukavac.
Sredstva u iznosu od 5.500€ za ovaj projekat osigurali su naši prijatelji iz Rotary Distrikta 1910.
Nadamo se da će ova skromna donacija pomoći našim sugrađanima da lakše prežive zimu.

22/12/2014

Interact Club Lukavac organizovao "Veče poezije i proze"

Članovi Interact kluba Lukavac su u ponedjeljak u prostorijama Biblioteke lukavačkog Centra za kulturu organizovali "Veče poezije i proze".
Ovoj večeri prethodio je Konkurs za odabir najboljih pjesama i priča na koji su se mogli prijaviti svi lukavački srednjoškolci. Učesnici su na Večeri poezije i proze imali priliku interpretirati svoje radove.
Mladi iz Interact cluba su ponosni na impresivan odziv građana, te na vrijednosti koje dijele, stavove koje zastupaju, akcije koje pokreću i to što jednim dijelom animiraju ono najljepše iz naše zajednice a to je angažman mladih ljudi.
Stručni žiri sačinjen je od tri profesora Bosanskog jezika i književnosti, iz tri lokalne srednje škole, kao i dva književnika sa naše Općine nagrađeno je ukupno 6 najboljih djela učesnika pomenutog konkursa, 3 iz kateorije proze i 3 iz kategorije poezije.

06/12/2014

Završen projekat renoviranja učionica lukavačkog Obdaništa

Članovi Rotary, Rotaract i Interact klubova iz Lukavca su međunarodni Dan volontera obilježili sa malim zakašnjenjem, što zbog obaveza mladih i još mlađih Rotarijanaca, što zbog radnog vremena lukavačkog Obdaništa.
Naime, u subotu, 6.12.2014. Rotarijanci su realizovali projekat renoviranja učionica u Obdaništu Lukavac. Postavljene su nove police, okrečeni zidovi, kupljene plastične kutije za igračke, te je postavljen linoleum u jednu od učionica. Sve ovo uz ogroman trud i rad lukavačkih Rotarijanaca iz sva tri kluba.
Projekat vrijedan 1160 KM zajedničkim sredstvima finansirali su članovi Rotaract kluba Lukavac i Fondacija Tuzlanske Zajednice - Omladinska Banka Lukavac u sklopu projekta "Budi junak svoje zajednice!".

22/11/2014

Rotarijanci iz Beča, Minhena i Lukavca obradovali štićenike Doma u Tuzli

Rotary klubovi Solln-Minhen (Njemačka) i Franz Schubert-Beč (Austrija) u subotu su upriličili dodjelu paketa za štićenike JU Dom za djecu bez roditeljskog staranja Tuzla, a cijela akcija napravljena je u koordinaciji sa Rotary klubom Lukavac.
Nakon uspješno realizovane akcije u Tuzli, predstavnici Rotary klubova iz Minhena i Austrije posjetili su Općinsku organizaciju Crvenog krsta/križa Lukavac i dječije obdanište Lukavac, gdje bi, u saradnji sa lukavačkim Rotary klubom, u narednoj godini trebalo biti realizovano nekoliko zajedničkih projekata.

01/11/2014

"Move the world forward"

Prijateljstvo između Rotaract Club of Salt Lake, USA, i našeg Rotaract Cluba Lukavac krunisano je prvim zajedničkim projektom.
Prikupljena sredstva na svom tradicionalonom "fund raising" turniru u odbojci Rotaract Club of Salt Lake je udružio sa trenutno raspoloživim sredstvima Rotaract Cluba Lukavac. Prikupljena sredstva su iskorištena za nabavku linoleuma i didaktičkog materijala za obdanište za djecu sa autizmom i posebnim potrebama "Mali Svijet" Lukavac. Ovim projektom je još jednom na djelu pokazan duh rotarijanstva, te da su mladi uistinu naše najveće blago.
Ovim projektom su poboljšani higijenski uslovi i omogućen nesmetan svakodnevni rad Obdaništa za djecu sa autizmom i posebnim potrebama "Mali Svijet" Lukavac.

24/10/2014

Rotarijanci u borbi protiv dječije paralize

Rotary, Rotaract i Interact Clubovi Lukavac zajedničkim snagama su organizovali humanitarnu zabavu s ciljem prikupljanja sredstava za nabavku vakcina za iskorjenjavanje dječije paralize u svijetu.
Iskorjenjavanje dječije paralize (skraćeno End Polio) jedan je od projekata kojeg svi Rotary klubovi širom svijeta obilježavaju svake godine.
Svjetski dan borbe protiv dječije paralize obilježava se svakog 24. oktobra. a ove godine članovi Rotary, Rotaract i Interact Cluba Lukavac, organizovali su humanitarnu zabavu, a sva sredstva prikupljena na istoj su uplaćena na račun Rotary International organizacije, u fond za iskorjenjavanje dječije paralize u svijetu.
Građani Lukavca su pokazali svijetu da brinu za djecu, te su se u velikom broju odazvali na ovu zabavu.
Naravno, mi im se u ime svih nas zahvaljujemo i nadamo da će i u budućnosti biti ovako otvoreni i širokogrudi kada su ovakve humanitarne akcije u pitanju, a zahvaljujemo se i vlasnicima ugostiteljskog objekta "Papillon" u kome je party i održan, a koji su nam pružili bezrezervnu podršku pri organizaciji ovog događaja.

18/09/2014

RC Lukavac dobitnik Počasne Povelje Opštine Lukavac

Koliko je cijenjen Rotary Club Lukavac, najbolje govori činjenica da smo 18. septembra dobili Počasnu Povelju Opštine Lukavac, koja je i službeno najveće priznanje ove Općine. Naš Rotary Club je dobitnik ove povelje zbog humanitarnog rada i učešća u brojnim humanitarnim akcijama. Svjedoci smo šta je majka priroda u stanju učiniti (govorimo prvenstveno o majskim poplavama), stoga smo u periodu od maja mjeseca do septembra (a činit ćemo to i u budućnosti, naravno) sve svoje ljudske i finansijske resurse iskoristili na najbolji mogući način - pomažući ljudima kojima su kiše nanijele ogromnu materijalnu štetu. U suradnji sa Rotarijancima iz našeg Rotary Distrikta 1910 prvo smo obezbjedili isušivače vlage, nakon toga smo u više navrata distribuirali pakete sa hranom, vodom i higijenskim potrepštinama, a pomogli smo i 10 porodica kojima je poplava nanijela najveće štete sa namještajem, frižiderima, štednjacima i kuhinjama.
Nismo se zaustavili na pružanju pomoći poplavljenima samo na našoj općini, već smo stupili u kontakt i sa poplavljenim bibliotekama u Doboju i Maglaju, te im donirali ukupno preko 500 knjiga.

30/08/2014

Donacija knjiga poplavljenim bibliotekama u Maglaju i Doboju

Danas su Rotary, Rotaract i Interact klubovi iz Lukavca realizovali još jedan projekat, projekat "prikupljanja i nabavka knjiga za poplavljene biblioteke u Doboju i Maglaju". Ovom akcijom bibliotekama u Doboju i Maglaju donirano je ukupno oko 500 novih i korištenih knjiga. Korištene knjige su poklon građana Lukavca, a nove knjige su donacija Rotary Distrikta 1910.
Ovaj projekat je realizovan pod sloganom: 'Često ćeš ustanoviti da je knjiga bolji prijatelj nego čovjek' - Luigi Settembrini.
Moramo reći da su članovi Rotary, Rotaract i Interact Clubova Lukavac ovo priliku iskoristili i za druženje sa članovima Rotary Cluba Doboj. Tom prilikom su razmijenjena iskustva i savjeti u cilju što boljeg funkcionisanja udruženja i lakše realizacije budućih projekata.
Fotografije sa ovog projekta možete pogledati na službenoj facebook stranici Rotary Cluba Lukavac.

26/08/2014

Interact klub u posjeti Centru za odvikavanje od narkotika CROPS Smoluća

Članovi Interact kluba Lukavac su u sklopu svog projekta borbe protiv korištenja narkotika "Razlozi zašto trebamo reći - NE!" posjetili centar za odvikavanje od narkotika CROPS u Smolućoj. Fotografije sa ovog projekta možete pogledati na službenoj facebook stranici Rotary kluba Lukavac i Interact kluba Lukavac.

24/08/2014

Održan drugi Rotary Cup - Lukavac 2014

Svoju društvenu odgovornost i brigu za lokalnom zajednicom članovi Rotary, Rotaract i Interact Cluba Lukavac u saradnji sa KK "Radnički' Lukavac i Omladinskom bankom Lukavac još jednom su pokazali na djelu.
Ovom saradnjom Lukavac je postao bogatiji za još jedan teren za košarku, teren ispred Srednjoškolskog Centra, kao i za još jedan sportski događaj - turnir u basketu "Rotary Cup - Lukavac 2014" kojim je promovisan sport i zdrav način života, a na kojem je učešće uzelo preko 40 mladih košarkaša iz Lukavca i okoline.
Fotografije sa ovog projekta možete pogledati na službenoj facebook stranici Rotary kluba Lukavac i Rotaract kluba Lukavac.

09/08/2014

Annual District 5420 Rotaract Conference

Članovi Rotaract i Interact klubova iz Lukavca su se odazvali na poziv za učešće na „Annual District 5420 Rotaract Conference“ koja je održana u Westminster koledžu u Salt Lake Cityu, Utah, SAD. Naši članovi su konferenciji prisustvovali putem Skype-a.
Konferencija je imala internacionalni karakter, pa su pored domaćina Mid-valley Rotaract Club iz Salt Lake Citya, učešće uzeli i Cordova Rotaract iz Argentine, Vigo Spain Rotaract iz Španije i Cairo Rotaract iz Egipta, te naši klubovi Rotaract i Interact.
Nakon međusobnog upoznavanja, razgovaralo je se o realizovanim projektima, budućim projektima te o aktuelnim problemima sa kojim se suočavaju Rotaract i Interact Clubovi u svijetu. Možemo reći da je ovo bila odlična razmjena iskustava između Rotaract Clubova iz različitih dijelova svijeta, koji se suočavaju sa različitim problemima i izazovima ali koji su okupljeni oko istog cilja a to je humani rad i poboljšanje društvenog i socijalnog života u lokalnim zajednicama u kojim žive i djeluju.
Na kraju konferencije razmjenjeni su skype i facebook kontakti između učesnika konferencije.
Nadamo se da će ovo, novo, prijateljstvo rezultovati partnerstvom na nekom od budućih projekata i da će to biti samo još jedan od dokaza koliko je velika Rotary porodica.

27/07/2014

Nastavak aktivnosti vezanih za pomoć poplavljenim područjima

Rotary Club Lukavac, u koordinaciji sa Rotaract Clubom Lukavac, a zahvaljujući prijateljima rotarijancima iz Rotary Distrikta 1910, nastavlja sa pomoći unesrećenim porodicama sa Općine Lukavac koje su zahvaćene majskim poplavama. Zahvaljujući rotarijancima Rotary Distrikta 1910, kojem pripada i naš Rotary Club, ovog vikenda uručili smo vrijednu donaciju za 10 unesrećenih porodica. Pomogli smo 9 porodica sa Općine Lukavac, 3 porodice iz MZ Puračić, 2 porodice iz MZ Modrac, 2 porodice iz MZ Koksara, te po jedna porodica iz MZ Bokavići i MZ Hrvati. Osim toga pomogli smo i jednu porodicu iz Maglaja.
Donacija Rotary organizacije "Der Rotary-Österreich-Projektverein" vrijedna 5.000 € sastojala je se od kuhinja, štednjaka, frižidera, ležaja i ormara. Dakle, radi se o namještaju i bijeloj tehnici koja će, nadamo se, u velikoj mjeri pomoći povratku normalnom životu i normalnom funkcionisanju tih porodica.
Ovom prilikom zahvaljujemo se Rotary organizaciji "Der Rotary-Österreich-Projektverein" iz Austrije.

20/07/2014

Rotaract Rafting Weekend - Banja Luka 2014

U periodu od 18. do 20.07.2014 godine na Vrbasu, jednoj od najljepših rijeka u BiH, održan je RRW - Rotaract Rafting Weekend. Pored domaćina, Rotaract Club Banja Luka, ovom nesvakidašnjem događaju prisustvovali su i Rotaract klubovi iz Tuzle, Beograda, te naš klub, Rotaract Club Lukavac. Tokom ovog trodnevnog eventa, domaćini, Rotaract Club Banja Luka, pokazali su čime sve raspolaže njihov grad, od prirodnih ljepota, kulture, do provoda i noćnog života. U ta tri dana, članovi Rotaract Cluba Lukavac prisustvovali su i svečanoj večeri na kojoj je izvršena i primopredaja dužnosti predsjednika u Rotaract Clubu Banja Luka, te posjeta Jelen Demo festu i odličnom koncertu Damira Urbana. Zadnji dan, koji možemo slobodno nazvati adrenalinska nedjelja, bili smo na raftingu. Spust rijekom Vrbas koji je održan paralelno sa ECA - Evropskim prvenstvom za juniore u kajaku i kanuu na divljim vodama "Banja Luka - Vrbas 2014".
Ovom prilikom moramo se zahvaliti domaćinu, Rotaract Clubu Banja Luka, na odličnoj organizaciji i na odličnom gostoprimstvu.
Fotografije iz Banja Luke možete pogledati u galeriji.

23/06/2014

Isušivači vazduha donirani Civilnoj zaštiti Lukavac

Članovi Rotary kluba Lukavac predali su donaciju Rotary Distrikta 1910 Lukavačkoj Civilnoj zaštiti.
Radi se o 5 električnih uređaja koji služe za isušivanje vlage iz poplavljenih prostorija.
Svi građani opštine Lukavac koji imaju potrebu za ovim uređajima treba da se jave u Civilnu zaštitu, radi preuzimanja uređaja na korištenje.

21/06/2014

Članovi RC, RAC i IAC Lukavac na D1910 Konferenciji u Klagenfurtu

U periodu od 19. do 21. Juna 2014. godine, u Seepark Hotelu u Klagenfurtu, Austrija, održana je Konferencija Distrikta 1910 na kojoj su učešće uzeli i članovi naših Rotary, Rotaract i Interact klubova.
Pored članova našeg kluba, konferenciji su prisustvovali i članovi Rotary i Rotaract klubova iz Tuzle, Bijeljine, Banja Luke i Sarajeva, te članovi Austrijskih Rotary klubova. Domaćin konferencije bio je Rotary Club Wolfsberg iz Austrije.
Ovo je ujedno bila i posljednja konferencija za našeg dragog prijatelja, gospodina Heinza Schwarzla na poziciji Guvernera Distrikta 1910. Njega će od 01.07.2014. na funckiji Guvernera D1910 nasljediti gospodin Wolfgang Stalzer.
Fotografije iz Klagenfurta možete pogledati u galeriji.

20/05/2014

Pomoć poplavljenim područjima

Članovi naših RC, RAC i IAC klubova zajedničkim snagama su pomogli poplavljena područja naše opštine. Posjetili smo porodice u Dobošnici, Bokavićima i Modracu.
Podijeljeno je ukupno 20 paketa sa hranom, vodom i osnovnim higijenskim potrepštinama.
Fotografije sa ovih aktivnosti možete pogledati u galeriji.

10/05/2014

Održan Charter za RAC i IAC Lukavac

U subotu, 10. Maja 2014. godine, u Hotelu Lukavac, održana je Charter ceremonija za Rotaract i Interact klubove.
Ceremoniju su svojim učešćem, pored Guvernera Distrikta 1910, gospodina Heinz Schwarzla, uveličali i gosti iz Rotary i Rotaract klubova iz Tuzle, Bijeljine i Banja Luke.
Nakon svečanog prijema klubova i dodjele certifikata predsjednicama RAC i IAC Lukavac, gosti su se nastavili družiti uz muziku.
Uskoro više fotografija u galeriji.

13/04/2014

Prve Rotary Igre bez granica

U nedjelju, 13. Aprila, na obali jezera Modrac, u Prokosovićima, članovi Rotaract kluba u osnivanju organizovali su 1. Rotary igre bez granica. U igrama su učestvovali članovi Karate Kluba "Sensei" Turija, njih 20. Učesnici igara su bili podijeljeni u 4 ekipe, a trčanje u vreći, povlačenje konopca i trčanje u parovima sa vezanim nogama samo su neke od igara koje su oduševile mlade učesnike igara.
Uz navedene igre i dvosatno duženje sa članovima RAC Lukavac, djeca iz KK "Sensei" su zaista uživala u lijepom sunčanom danu.
Na kraju druženja izabrana je i najbolja ekipa, a svi učesnici igara su dobili i prigodne zahvalnice za učešće.
Cijelu ovu aktivnost, kao i užinu i osvježenje za sve prisutne finansirao je Rotary Club Lukavac.

12/04/2014

Članovi RC Lukavac prisustvovali PETS/SETS seminaru u Mostaru

Predsjednik za rotarijansku 2014/2015. godinu, Elvis Avdić, i sekretar za rotarijansku 2014/2015. godinu, Adnan Slomić, su u subotu, 12. Aprila, prisustvovali PETS/SETS seminaru kojeg je u Mostaru organizovao RC Mostar.
Prisutnima su se, između ostalih, obratili i Guverner D1910, gospodin Heinz Schwarzl, te nadolazeći Guverner D1910, gospodin Wolfgang Pored smjernica za rad kluba i obavezama Rotary klubova prema Rotary Internationalu i Distriktu 1910, najviše govora je bilo o mladima. Poseban naglasak je stavljen na kratkoročne i dugoročne razmjene učenika i studenata, te stipendiranje.
Ponovo je podcrtano da u buduće treba posvetiti više pažnje druženju i posjećivanju između članova Rotary klubova.

06/03/2014

RC Lukavac ugostio Guvernera Rotary Distrikta 1910

Guvernera Rotary Distrikta 1910, gospodin Heinz Schwarzl, danas je boravio u posjeti našem Rortary klubu.
Na dvosatnom sastanku dogovoreni su detalji oko daljnjeg rada Rotary kluba Lukavac, te je dogovorena daljnja saradnja sa ostalim Rotary klubovima, kako iz Bosne i Hercegovine, tako i iz drugih zemalja.
Dogovoren je i plan za održavanje Charter eventa za prijem Interact i Rotaract klubova u Rotary porodicu. Charter će biti održan 10. maja 2014. godine u Hotelu Lukavac.
Sastanku je prisustvovao i načelnik Opštine Lukavac, gospodin Dževad Mujkić.

10/10/2013

Lukavac je bogatiji za 3 nova parkinga za bicikla

Danas su članovi Rotary kluba, uz pomoć podmlatka iz Rotaract kluba, na 3 lokacije u Lukavcu postavili parking za bicikla.
Za sada parking možete pronaći na slijedećim lokacijama:
- Ispred Doma kulture Lukavac
- Ispred Sportske dvorane Lukavac
- Ispred Hotela Lukavac
Nadamo se da će parking imati dug vijek trajanja na ulicama Lukavca.
Više fotografija možete naći u galeriji.

11/8/2013

Rotaract Club Lukavac organizovao turnir u basketu

Rotaract Club Lukavac je ogranizovao prvi turnir u Baketu "3 na 3". Turnir je održan na poligonu u Lukavcu, pored "Crvenih" zgrada. Učesće je uzelo ukupno 6 mladih ekipa, od kojih su tri najbolje dobile i nagrade. Trećeplasirana ekipa u ovom turniru je bila ekipa "Otpisani" koji su osvojili trofej. Drugoplasirani su bili "Levati" koji su takođe osvojili trofej, dok je prvoplasirana ekipa na ovom turniru bila "Gotiva Lamperija" koja je pored trofeja za 1. mjesto osvojila i košarkašku loptu. Za sve učesnike i posjetioce turnira bila je obezbijeđena hrana i osvježenje. Sponzor cjelokupnog turnira je Rotary Club Lukavac.
U Rotaract klubu su zadovoljni odzivom kako košarkaša tako i publike, i ističu da će raditi na tome da turnir u basketu preraste u tradiciju i da ćemo već sljedeće godine imati Rotary Cup - Lukavac 2014.
Kako je sve to izgledalo u subotu možete pogledati u galeriji.

5/7/2013

Članovi Interact Cluba Lukavac posjetili lukavačko obdanište

Naši najmlađi Rotarijanci, članovi Interact Cluba u osnivanju danas su bili u posjeti kod naših najmlađih sugrađana, djece u obdaništu Lukavac. Uz cjelodnevno druženje i igru sa djecom, članovi Interacta su zaista uživali što se može vidjeti i na fotografijama koje su zabilježili, a koje možete pogledati u galeriji.
Na kraju druženja djeca su dobila i prigodne poklone u vidu paketića sa slatkišima i grickalicama.
Kako su naglasili članovi Intetact Cluba u osnivanju, druženje sa mališanima iz lukavačkog obdaništa bi trebalo da postane tradicija i biće uvršteno u redovne godišnje aktivnosti Interact kluba, nakon što se završi prces registracije kluba.
Članovi Interacta u skorije vrijeme planiraju još neke aktivnosti kao što su obilježavanje Dana mladih i posjete starim i socijalno ugroženim osobama naše opštine.